YSK, sosyal medyadaki tartışmaya son noktayı koydu: Damgalanan yansıma işareti pusulanın geçersiz sayılmasına neden olmuyor.
Giresun Merkez Mustafa Kemal Ortaokulu’nda meydana gelen olayda, oy pusulalarının arka yüzündeki mührün kesinlikle ön yüzde olduğu belirlendi.
“Pusulanın Geçersiz Sayılamayacağı Açıkça Belirtilmiştir”
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanlığı oy pusulalarına basılan mühürlerin YSK tarafından taşmasına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye İşçi Partisi’nin itirazı üzerine yapılan açıklamada, “Sandık kurulu tarafından sandığın arkasına basılan mühürde, sandık kurulu tarafından oy sandığın arkasına basılan mühürden, oyların o adaya verildiği anlaşılamaz” denildi. Mürekkep işareti şeklinde ve diğer adayın üzerine mühür vurulduktan sonra bu yansıma işaretinden dolayı oy pusulası geçersiz sayılamaz.” .
“ÇOK FAZLA SORU SORULDU”
TİP’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Cumhurbaşkanlığı sandık kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı seçim pusulasının arkasına mühür basılması sırasında, mührün izinin adaylardan birinin ön taraftaki kısmına yansıma bıraktığına dair çok soru soruldu. sandığa gitti ve bu durum özellikle Recep Tayyip Erdoğan bölümüne yansıdı.
“135 SAYILI GENELGEDE BELİRTİLMİŞTİR”
Türkiye İşçi Partisi adına YSK’ya başvuruda bulunularak, YSK’nın bu konuda bir karar almasına gerek olmadığı, bu durumun 2014 Sayılı Genelge’de açıkça düzenlendiği belirtildi. 135. YSK tarafından belirtilen 135 sayılı genelgenin 41/2-ç maddesi; “Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz; Buradan da anlaşılacağı üzere; sandık kurulunun arkasına basılan mührün ön yüzüne mürekkep gibi yansıdığı için açıkça ifade edilmiştir.” işareti, o adaya oy verildiği anlaşılamaz, başka bir adaya mühür vurulduktan sonra oy pusulasının geçersiz sayılamayacağı, oy sandığının ön yüzündeki yansıma işaretinin silindiğini takdirle duyururuz. sandık kurulu mührünün sandığın arkasına basılmış olması, o oy pusulasının geçersiz sayılmasına neden olmaz.”